Водата е основен компонент на човешкото тяло. В действителност, тялото се състои  между 55 и 78 процента вода, в зависимост от размера на тялото.  Редовна консумация на вода има редица ползи за здравето. Като допълнителен плюс е,че тя няма калории, мазнини, въглехидрати и захар.

Количеството на водата, която консумираме всеки ден играе важна роля за поддържането на здраво тяло . Специалистите препоръчват  пиене на  осем до десет чаши вода ежедневно, за да се поддържа добро здраве.

Ползите от консумация на вода са много,но тук ще изтъкнем десетте най – важни:

1. Облекчава умората

Ако често се чувствате уморени , вероятно това се   дължи на недостатъчна консумация на вода, което пречи на тялото да функционира правилно. В действителност, умора е един от първите признаци на обезводняване.

Пийте вода за добър тонус!

2. Подобрява настроението

Проучванията показват, че леката дехидратация (дори и един или два процента по-ниско ниво на хидратация  от оптималното) може да се отрази отрицателно на настроението и способността да се мисли.

Пийте вода за добро настроение!

3. Помага при  главоболие и мигрена

Ако имате главоболие или мигрена, първото нещо, което можете да направите, за да облекчите симптомите  е да пиете много вода. Главоболие и мигрена често са причинени от дехидратация.

4. Помага за храносмилането и  при запек

Вода също подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Това помага за храносмилането и предпазва от запек . Недостатъчно вода в тялото често води до констипация, тъй  като дебелото черво изтегля вода от изпражненията за поддържане на хидратация.

Пиенето на достатъчно вода повишава метаболизма  и  помага на тялото за правилно разграждането на храната. Това подобрява работата на храносмилателната система и правилното функциониране на червата.

5. Отслабване

В клинични проучвания, учените открили, че пиенето на  две чаши вода преди хранене може да спомогне за потискане на апетита и по този начин да помогне при отслабване. Когато пиете вода, тя запълва стомаха и намалява тенденцията да се яде повече.

Плюс това, тя помага да се увеличи скоростта, с която тялото изгаря мазнините и подпомага разграждането и елиминирането на мастните клетки.

6. Премахва токсините

Водата е отличен детоксикатор, тъй като помага да се отървете от ненужните вещества предимно чрез потта и урината.Тя също така насърчава бъбречна функция и намалява камъни в бъбреците чрез разреждане на солите и минералите в урината, които предизвикват камъни в бъбреците.